HRVATSKI CESTINA DEUTSCH ENGLISH ITALIANO RUSSIAN
MAGYARULSZABALYOK ES FELTETELEKA VITORLASBERLES  ALTALANOS JOGI SZABALYAI

BERLETI DIJ
A berleti dij magaba  teljesen felszerelt hajo hasznalati dijat, a szerzodesben rogzitett leteti dijon feluli hajobiztositasi dijat, valamint a legenyseg szemelyi biztositasi dijat  foglalja.A berleti dij nem tartalmazza az uzemanyag (nyersolaj) es  szuksegleti cikkek arat, a Tulajdonos vagy a berbeado  legenysegenek jaro szolgaltatasi dijakat, valamint az kulonszolgaltatasok arat, a kikotoi dijakat, illetve a vitorlas sajat kikotojenek fizetendo tarolasi dijnak a berles idejere eso reszet

A BERLETI DIJ BEFIZETESE
A vitrolasok berleti dija kovetkezo modon befizetendo

a berleti dij 30%-at a megrendeles visszaigazolasat kovetoen

a fennmarado 70%-ot pedig minimalisan negy hettel a hajo igenybevetelenek kezdete elot be kell fizetnie

Ez a fizetesi utemezesnem cserelheto a Cratiaboats hozzajarulasa nelkul . A  hajo leadasakor szamolasra kerul sor a  vitorlaskikotoben, a Tulajdonos kepviseloivel egyutt.

A BERLO KOTELEZETTSEGVALLALASA

a.      A Berlo kotelezettseget vallal  hogy az berelt hajoval csak horvat teruleti vizeken fog vitorlazni es tartozkodni, mas felsegvizekre  csak abban az esetben hajozik at, ha a berbevetelkor megkapta a Tulajdonos  engedelyet. A Tulajdonos adatait es a hajonak  minden fontos informaciot  a Croatiboats odadja a Berlonek. A Berlo  elfogadja, hogy a hajot nem adhatja berbe ( kolcson sem) harmadik szemelynek, nem vehet vele versenyeken sem vele, es hogy nem folytathat  semmilyen gazdasagi tevekenyseget (pl. hivatasos halaszat, vitorlastanfolyamok, stb.) vele.Csak biztonsagos hajozast lehetove tevo idojarasi viszonyok kozott fogja hasznalni.

b.     Az eloirt vam- es egyeb hatosagi szabalyokat a Berlo kotelezoen betartja, rendszeresen vezeti a hajonaplot, a hajo es a berendezesi targyak hasznalatakor pedig kello elovigyazatossaggal jar el. Amennyiben a hajo kormanyos nelkul kerul berbeadasra, a Berlo megerositi, hogy rendelkezik ervenyes hajovezetoi engedellyel, ellenkezo esetben a hajo iranyitasat a legenyseg egy olyan tagjanak kell vegeznie, aki rendelkezik az emlitett jogositvannyal.

c.      A Berlot felelosseg terheli a berlemennynel elkovetett hajozasi es egyeb szabalysertesekert, amelyek miatt akar a berleti ido lejarta utan is felelossegre vonhato.

A HAJO IRATAI
Hajoval egyutt,a Berlo atveszi  a berbevetelhez szukseges ervenyes iratat, melyeket gondosan megoriz egeszen a hajo visszaszolgaltatasaig.

A HAJO ATVETELE

 .       Tisztan , teljes felszerelessel,  teletoltott uzemanyag- es viztartallyal,vitorlazasra kesz alapotban kell lennie amikor a Tulajdonos  atadja a hajot a Berlonek. 

a.      A hajo a Tulajdonos birtokaban marad az egesz berleti idoszak alat, akivel a Croatiaboats  egyuttmukodesi szerzodest kotott. Berlo atnezi a hajot, tajekozodva annak altalanos allapotarol, es ellenorzi, hogy a felszerelesi targyak listaja egyezik-e a valos allapottal. Utolag bejelentett hianyossagai nem jogositjak fel a Berlot arra, hogy alacsonyabb berleti dij szerinti elszamolast kerjen.  

LETETI DIJ
A hajo atvetele elott a Berlo keszpenzben vagy banki megbizas (bank- vagy hitelkartya-lenyomat) formajaban leteti dijat hagy a Tulajdonosnal, melynek osszege a jelen szerzodesben van meghatarozva. A hajot a szerzodott idore, sertetlen allapotban, feltoltott uzemanyagtartallyal kell visszaszolgaltatni - ezt kovetoen a Berlo visszakapja a teljes leteti dijat. A Berlonek abban az esetben is leteti dijat kell fizetnie, ha a vitorlas a Tulajdonos alkalmazasaban allo kormanyossal egyutt lett berbeadva, ilyenkor azonban a leteti dijnak nem kell fedeznie a hajonak vagy a felszerelesnek a kormanyos hibajabol illetve mulasztasabol eloallt esetleges javitasi koltsegeit.

A BERLETI IDOSZAK MEGHOSSZABBITASA
Amikor a  Berlo az eredetileg leszerzodottnel hosszabb ideig szeretne igenybevenni a hajot, vissza kell ternie a visszaszolgaltatas helyekent megjelolt kikotobe, ahol idoben kapcsolatba kell lepnie a hajo Tulajdonosaval, es irasos engedelyet kerni a berleti  meghosszabbitasara, illetve az eredetileg megadott vegcel  modositasara.

A BERLES VISSZAMONDASA

 .       Amennyiben a Berlo  a hajo atvetelet kovetoen  elall berlesi szandekatol, a Croatiaboats megtartja a  befizetett teljes osszeget, valamint atharithatja a Berlore a lemondas kovetkezteben eloallt valamennyi koltseget.

a.      Amennyiben a Berlo tobb mint negy hettel a berleti idoszak megkezdese elott mondja le berlesi szandekat, a Croatiaboats  megtartja a berleti dij cimen befizetett osszeg 30%-at. Ha a Berlo  kevesebb mint negy hettel a hajo atvetele elott - all el a berbevetelt a Croatiaboats megtartja a befizetett berleti dij teljes osszeget.

 

TORESEK ES EGYEB SERULESEK A HAJON
A berlo minden esetlegesen eloallt toresrol es utazoi serulesrol , fuggetlenul azok okatol , koteles azonnal ertesiteni a Tulajdonost. A Tulajdonos  kovetoen tajekoztatja a Berlot a szukseges javitasok vagy alkatreszcserek elvegzesenek modjarol. A Tulajdonos meghatalmazasa nelkul elvegzett javitasok, illetve alkatreszcserek koltsegei a Berlot terhelik.

A TULAJDONOS FELELOSSEGVALLA                                                                                                  Ha  a hajo barmilyen oknal fogva hasznalhatatlanna valik,Berlo hibajan kivul, a Berlo kerheti a berleti dijt ara a napokra, amelyeken a berlemenyt nem tudta kihasznalni. A Croatiaboats abban az esetben megcsinal mindent, hogy az eredeti berleti dijert az elozovel azonos, vagy meg jobb felszereltsegu cserehajot bocsasson a Berlo rendelkezesere.

A HAJO VISSZASZOLGALTATASA

 .       A hajot a leszerzodott helyre es idore, tisztan, sertetlenul es tele uzemanyagtartallyal a Berlo vissza adja a Tulajdonosn A Berlo a keses minden egyes megkezdett napjaert haromszoros berleti dijat tartozik fizetni a Tulajdonosnak, illetve ot terhelik a Croatiaboats-nak es a Tulajdonosnak a kesesbol fakadoan eloallt esetleges vesztesegei es koltsegei is. Ha a keses oka valamilyen alkalmatlansag, ez csak abban az esetben fogadhato el, ha arrol a Berlo azonnal ertesitette a Tulajdonost. A Berlo es legenysege helytelen banasmodja vagy gondatlansaga miatt esetlegesen elvesztett vagy megserult hajodarabok, ill. felszerelesi targyak potlasanak koltsegei a Berlot terhelik - az adott osszeget a Tulajdonos levonja a berlemeny leadasa utan visszateritendo leteti dijbol.

a.      Ha a hajo nem rendbe van teve,es nem tiszta allapotban kerul visszaszolgaltatasra, a Tulajdonos a Berlo leteti dijabol levonhatja a hajotakaritas arat. Ha a hajo uzemanyagtartalya a leadaskor nincsen teljesen feltoltve, a Tulajdonos kifizettetheti a Berlovel a hianyzo uzemanyag arat.

 

BIZTOSITAS
A hajo utazoival es felszereleseivel  egyutt biztositva van minden, a franchise erteket meghalado karesetre vagy vesztesegre nezve - ezen ertek a berlemeny tipusatol fuggoen valtozik. A hajora es vezetojere nezve felelossegbiztositas van ervenyben harmadik szemelynek okozott karok anyagi felelosseget illetoen. A biztositas altal fedezett mindennemu karokozasrol ill. vesztesegrol haladektalanul ertesiteni kell a Tulajdonos kepviselojet.

A BERLO FELELOSSEGVALLALASA

 .       A Berlo hibajabol harmadik fel rovasara okozott es a biztositas altal nem fedezett karok utan a Berlo megteriti a Tulajdonos ebbol fakado minden anyagi es jogi koltseget. Kulon felelosseg terheli a Berlot, amennyiben a berlesi idoszak folyaman a hajo torvenyellenes tevekenyseg folytatasa miatt elkobzasra kerul. Hajotores illetve baleset eseten a Berlo koteles rovid feljegyzest kesziteni az esemenyek lefolyasarol, vagy a kikotoi kapitanysag, illetve orvos, esetleg mas hivatalos szerv igazolasat kerni ezugyben. A tortentekrol a Berlonek haladektalanul ertesitenie kell a Tulajdonost. A hajo esetleges eltunese, a hajozas lehetetlenne valasa, a hajo elkobzasa, vagy hatosagi hajozasi tilalom kivetese eseten a Berlo szinten azonnal ertesiti a Tulajdonost es a hatosagokat.

a.      A Berlo koteles naponta ellenorizni a motorban az olajszintet. A nem megfelelo olajszint miatt bekovetkezett karokert a Berlo felel. A hajo vizalatti reszeben a Berlo hanyagsaga vagy nem szakszeru iranyitasa folytan bekovetkezett serulesek atvizsgalasi es javitasi koltsegei szinten a Berlot terhelik.

 

VAGYONVESZTESEG
A Croatiaboats nem terheli anyagi felelosseg a Berlo illetve harmadik fel hajon, munkajarmuvon illetve a Croatiaboats vagy a Tulajdonos hivatali helyisegeben letett, vagy tarolt vagyonaban bekovetkezett veszteseg es kar miatt.

PANASZOS ESETEK
Csak abban az esetben a Berlo meltanyolhato, ha azt a berlemeny visszaszolgaltatasakor, irasban nyujtotta be.

SZKIPPER:
Ha szkippert is igenyel  a megrendelt vitorlas melle , arrol a hajorendeles alkalmaval  Berlonek ertesitenie kell a Croatiaboats illetekes munkatarsat. Ha a Berlo a megrendelt vitorlashoz nem igenyel szkippert, a hajo utasai kozul legalabb egynek ervenyes VHF-engedellye es szkipperengedely kell lennie.